Ahad, 2 Jun 2013

'SAHABATKU' Siri - 3


      Assalamualaikum warahmatullah hiwabarokatuh. Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi kerana kita telah diberikan ruang dan masa untuk berubah kea rah yang lebih baik. Sekali lagi, Alhamdulillah, kerana Allah masih berikan kekuatan kepada saya untuk meneruskan cerpen bersiri ini. Telah masuk siri-3 bagi cerpen ‘Cintailah Sahabat Kita’. Jadi, ambil pengajaran daripada kisah ini. Ayuh…..
      Tatkala mereka berdua mendengar salam Zikri, Dolah dengan serta-merta berganjak daripada tempat duduknya. Aisyah yang kelihatan sangat gelisah, terus bergegas ke belakang kelas. Tindakan mendadak mereka ibarat ada medan magnet yang menarik mereka untuk menjauhi satu sama lain. Zikri masuk ke kelas itu dengan bersahaja, langkahnya tenang sahaja agar tidak menakutkan mereka. Dia terus ke hadapan mereka dan tersenyum di situ bagaikan tiada apa yang berlaku. Namun di sebalik senyuman itu tiada siapa yang tahu apa yang akan terjadi.

      “Maaf jika saya mengejutkan anda berdua. Setahu saya, pada waktu riadah, kita semua tidak dibenarkan berada di dalam kelas walaupun dia seorang pengawas atau naqib,kan? Kenapa kamu berdua sahaja di dalam kelas ini? Kelas lain kosong je.” Zikri merenung Dolah tajam ibarat singa yang merenung mangsanya tatkala singa memburu mangsanya.

      Dolah yang kemerahan mukanya dek amarahnya terus bangun dan beredar dari kelasnya itu. Keadaannya mula tidak terkawal pada saat itu. Wajah Affendy terbayang-bayang di mindanya, idea jahat mula berlegar-legar disuntik syaitan. Amarahnya membuak-buak dalam dadanya. Dendam yang dipendam mahu sahaja dilepaskan. Arghhhh!!!!!!

      “Ni mesti kerja Affendy. Dia tu tak habis-habis nak ganggu hidup aku. Aku selalu ditangkap oleh cikgu, pengawas, dan naqib gara-gara tindakannya itu. Ni tak boleh, tu tak boleh. Siapa dia nak control hidup aku ni? Selalu berleter dan membebel tentang kesan merokok dan couple. Aku tahulah yang rokok tu bahaya, suka hati akulah nak merokok dan couple. Ada aku susahkan dia? Kubur lain-lain, so jaga diri sendirilah. Dia tu ingat dia tu siapa. Malaikat? Aku dah tak tahan. Jaga kau, Affendy!”

      Tatkala Dolah selesai solat dengan berimamkan Zikri, dia terus bangkit dan keluar daripada surau. Dia mahu bersemuka dengan Affendy. Zikri yang melihat Dolah dalam keadaan terburu-buru hanya mampu beristighfar dalam hatinya. Apa salahnya jika dia duduk sebentar melayan cinta terhadap-Nya. Sedang Dolah mencari-cari Affendy, tiba-tiba bahunya ditepuk.      “Kau tengah cari apa? Macam tergesa-gesa sahaja. Aku tengok ko dah macam harimau nak buru mangsa sudah. Hahahaha,” tanya Syafiq.

      “Aku tengah cari Affendy. Kau ada nampak dia?” tanya pula Dolah dengan perasaan marah.

      Syafiq yang terkejut dengan reaksi rakannya itu terus bertanya,“Kau ni pehal? Nak marah-marah aku pula. Tak memasal. Ada apa masalah kau ni?”

  “Aku ok je. Affendy yang tak ok. Sekarang ni aku nak cari Affendy. Budak tu tak habis-habis nak kacau hidup aku ni. Ko ada nampak dia?” jawab Dolah dengan kemarahannya yang semakin membara.

     tanya Syafiq yang semakin kehairanan. Tiba-tiba sahaja Dolah memarahi dia sedangkan dia tidak tahu apa yang berlaku sebenarnya.
“Dia sedang membuat spot-check kat asrama. Apa yang dia buat sampai ko marah?”

      Dolah terus ke asrama dengan tergesa-gesa tanpa mengendahkan soalan Syafiq sambil diekori Syafiq yang merasakan sesuatu yang buruk akan berlaku. Tatkala Dolah ternampak  kelibat Affendy sedang melakukan spot-check, tanpa sebarang amaran, dia terus menumbuk dada Affendy dengan sekuat hati dia.

“Buk!”