Sabtu, 25 Mei 2013

Pembuka Bicara


Assalamualaikum warahmatullah hiwabarokatuh dan salam ukhuwah fillah. Maafkan saya kerana lama tidak update blog ini. Alhamdulillah, saya akan mula update tapi pertengahan bulan 6 mungkin lambat update. Maafkan saya banyak-banyak. Sekarang ialah post tentang pendahuluan sebuah cerpen yang saya telah perbaharui. Sama dengan yang lepas tapi yang ini hasil saya dan rakan-rakan yang saya cintai. Terimalah...

~KASIH SEORANG SAHABAT~

Begitu sukar untukku menjejak cinta itu,Rupa-rupanya cinta itu tersisip di hatiku.


“Wahai sekalian manusia, sesungguhnya Kami telah menjadikan kamu daripada lelaki dan wanita, lalu Kami jadikan kamu juga (terdiri daripada) keturunan dan kelompok yang banyak. Sesungguhnya orang yang paling mulia dalam kalangan kamu ialah orang yang paling bertakwa, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Mendalam Pengetahuan-Nya.”
(Surah al-Hujarat 49:13)

Rasulullah S.A.W pernah bersabda yang bermaksud:
Perumpaan seorang sahabat yang baik dan buruk adalah seperti seorang pembawa minyak wangi dan peniup besi. Pembawa minyak wangi, sama ada dia memberikan minyak wanginya kepada kamu atau kamu membelinya daripada dia atau kamu terkena bauan yang wangi daripadanya. Manakala peniup besi itu, sama ada dia menyebabkan pakaianmu terbakar atau kamu mendapat bauan yang busuk daripadanya.”
(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Ketika langkah diatur halus,
Kau muncul tunjukkan denai yang nyata,
Tersentuh jiwaku kau yang telus,
Menuntun diriku menuju cita.

Andai gerimis terserak pilu,
Andai mentari hangatnya berganda,
Ku tahu kau tetap di situ,
Menjadi teman kala suka dan duka.

Di lembah ilmiah kita bertemu,
Melenyap segala gulana gundah,
Sahabat setia itulah dirimu,
Moga ukhuwah terus ke Jannah.